Przeciwutleniacze jako zdrowi sprzymierzeńcy, czy mijająca moda?

0
170

Zdaniem zwolenników, przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty wywierają bardzo korzystny wpływ na stan naszego organizmu. Chociaż tak uważano powszechnie przez wiele ostatnich lat, to obecnie coraz częściej naukowcy wypowiadają się o tych związkach chemicznych dużo bardziej sceptycznie.

To, co uważamy za zdrowe dziś, niekoniecznie będzie tak samo traktowane jutro. Czy rola przeciwutleniaczy w ochronie dobrej, młodzieńczej kondycji naszego organizmu zostanie zmarginalizowana w ciągu kolejnych lat drobiazgowych badań? Nie wiadomo, ale póki co, możemy cieszyć się ich uznaną skutecznością we wspieraniu naszego zdrowia.

W teorii przeciwutleniacze działają tak, że już w bardzo małych stężeniach wstrzymują lub przynajmniej opóźniają proces utleniania różnorodnych, znacznie od nich większych objętością zasobów substancji. W naszym organizmie przede wszystkim minimalizują zagrożenia, jakie może wyrządzić nam tlen, poważnie szkodzący naszym komórkom. Uszkodzenia komórek ułatwiają zaś rozwój choroby wysokościowej, chorób układu krążenia, układu oddechowego, a nawet nowotworów. Antyoksydanty powstrzymują zaś rozrost wolnych rodników – niesparowanych atomów, błyskawicznie i inteligentnie przemieszczających się po organizmie i – tak, to właśnie one – uszkadzających komórki.

Świat nauki był przekonany, że przeciwutleniacze skutecznie nas chronią, jednak ostatnio prowadzone badania kliniczne na antyoksydantach nie ujawniły ich rzeczywistego wpływu na poprawę stanu zdrowia. Mówi się też o braku zależności między suplementowaniem przeciwutleniaczy w skutecznym przeciwdziałaniu występowania chorób układu krążenia.

Wiemy już jednak, że rolą przeciwutleniaczy jest ochrona nas przed wolnymi rodnikami. Co ciekawe, ta ochrona między innymi spowalnia proces starzenia się, bo szalejące po organizmie wolne rodniki tlenowe nadają szybkiego tempa wyprawie człowieka ku starości. Namnażanie się wolnych rodników ułatwia palenie tytoniu, stres, zbyt silna ekspozycja na promieniowanie UV, zły styl życia oraz otaczające nas zanieczyszczone środowisko. Antyoksydanty potrafią jednak neutralizować działanie wolnych rodników i pozbywać się ich z organizmu.

Popularnymi antyoksydantami są witaminy: A, C oraz E, jak też beta-karoten.

Witamina A i witamina E mają nas chronić przed chorobą Alzheimera.

Witamina C i witamina E pomagają prawdopodobnie prawidłowo funkcjonować naszemu sercu.

Witamina A podobno wspiera układ oddechowy oraz układ immunologiczny człowieka.

Antyoksydanty możemy suplementować w odpowiednich, zalecanych dawkach, ale znajdziemy je też pod dostatkiem w owocach i warzywach, a oparta o nie dieta jest silnym orężem w walce z wolnymi rodnikami. Czerwone i żółte warzywa dostarczą do organizmu beta-karoten. Ziarna zbóż i orzechy zawierają witaminę E. Witaminę C, witaminę E oraz beta-karoten w sporych ilościach posiadają arbuzy. Z kolei wytrawne czerwone wino działa dużo lepiej antyoksydacyjne, niż świeży sok z wyciśniętych winogron.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here