Tajemnice kawy rozpuszczalnej

0
278

Kawa rozpuszczalna jest nadal bardzo popularna w Polsce. W 2016 wypiliśmy jej za 2 miliardy złotych! To, co mogłoby być cechą negatywną, dla niektórych jest jej wielką zaletą – to jest typowy napój z gatunku fast food. Dlaczego jednak nie powinna znajdować się w naszej codziennej diecie?

Kto stworzył kawę rozpuszczalną? Wymienia się co najmniej trzy postaci George Washington, Brytyjczyk z Gwatemali, Sartori Kato z Japonii oraz David Strang z Nowej Zelandii.

Przemysłową produkcję kawy instant zapoczątkowano w latach 30. XX wieku w USA. Już w czasie II wojny światowej amerykańscy żołnierze na Froncie Zachodnim pili takie jej ilości, że armia mogła wykupić całoroczną produkcję marki Nescafé. Tak kawa rozpuszczalna podbiła Europę…

Niestety, walory zdrowotne kawy instant nie idą w parze z jej popularnością. Przede wszystkim, jest ona chemicznie oraz mechanicznie przetwarzana, więc bardzo trudno byłoby konsumentowi ustalić, jakiej jakości był surowiec służący do jej wyprodukowania. Pewnie dlatego kawa instant powstaje na ogół z najgorszego sortu ziaren.

W teorii, proces produkcji kawy rozpuszczalnej nie obejmuje dodawania na etapie produkcji substancji pomocniczych, powinien to być zaparzony i wysuszony ekstrakt kawy. Jednak rynek spożywczy rządzi się własnymi prawami…

Kawa instant nie zawiera w swoim składzie niemal żadnych antyoksydantów, z których słynie kawa naturalna, bo unicestwia je proces przetwarzania. Co więc zawiera?

W przypadku najróżniejszych saszetek 2in1 i im podobnych może w nich znaleźć nikiel, którego nadmiar w organizmie człowieka bywa przyczyną alergii, czy też raka. Znajdziemy w niektórych kawach instant też ochratoksynę A, niebezpieczną dla zdrowia. Ochratoksyna A jest substancją rakotwórczą, zakłócającą pracę nerek i prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego,

Jak smakuje kawa rozpuszczalna? Zależy od najróżniejszych polepszaczy smaku, które stosuje się w procesie produkcji, żeby powstały twór imitował aromatyczną kawę naturalną. Obróbka technologiczna umożliwia producentom na bezkarną manipulację smakiem i aromatem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here